Home > Archive > Concerts 2008 > Night on Earth

Night on Earth

When? 30 May 2008
Where? Magasin 4
Photo albums Click the thumbnails below to enter the photo albums.
   
Afgelopen vrijdag trokken we naar een undergroundfestivalletje in het Brusselse Magasin 4 om er het vrijdagse laat-me-maar-zitten-in-mijn-sofagevoel te ontvluchten. We ontdekten Magasin 4 pas een tweetal maanden geleden, toen we er ons tijdens een minimaleloctroavond van het Enfant Terrible-label lieten verrassen door o.a. :Codes, Nosztalgia Direktíva, Agent Side Grinder, maar vooral door Wermut. Ditmaal stond de avond hoofdzakelijk in het thema van het voor ons minstens al even obscure Night on Earth-label.
   
Het eerste optreden stond geprogrammeerd om 20u30, het werd dan ook een race tegen de tijd om vanuit Gent tijdig onze bestemming in Brussel te bereiken. Toen we ietwat te laat aankwamen, werden we vriendelijk onthaald door onze Franstalige landgenoten aan de kassa. Intussen stond EXtern YKon, het eenmansproject van Nyko Esterle, al het beste van zichzelf te geven ergens in een donkere hoek achteraan op het podium. Een korte blik om ons heen leerde ons dat we nagenoeg de enige aanwezigen waren die niet tot de organisatie behoorden. De noises en soundscapes van EXtern YKon waren nochtans bijzonder sfeervol en lagen zeer goed in het oor. Ze deden mij qua atmosfeer een beetje denken aan een andere groep waar ik erg van kan genieten, namelijk Raison d’Être. Op muzikaal vlak zou dit veel te korte en toeschouwerluwe concert voor mij alvast het hoogtepunt van de avond blijken te zijn.

Extern Ykon
EXtern YKon (3 pics)

   

Tweede in de rij was Nocturne, een muzikale belichaming van het project Art Schock / Atelier de Création Expérimentale. “Le professeur/docteur Saphi” nam, gekleed in een witte doktersjas, plaats achter de knopjes, terwijl hij gepassioneerd reciteerde en fulmineerde en getormenteerd zijn duivels uitdreef. Dat dit voor de uitvoerder een therapeutische werking heeft, mag ik graag geloven, maar voor de toehoorders gaat het er niet altijd in als zoete koek. Toch bood de set van Nocturne heel wat afwisseling en zaten er vrij toegankelijke en zelfs dansbare stukken in. De experimentele elektronische muziek stond trouwens in schril contrast met de ondersteunende projecties die nog stamden uit het analoge tijdperk: de dia, en wel in sepia!

Nocturne
Nocturne (12 pics)

   
Vervolgens was het de beurt aan 1997EV + Tzii. Op het podium drie personen: één ervan staat in voor de vocals en speelt gitaar (but not as we know it), de tweede staat achter de knoppen van een laptop, terwijl de derde de keyboards voor zijn rekening neemt en af en toe ook nog een trompet bovenhaalt om extra cachet te geven aan de bizarre postpsychedelische soundscapes.Een duidelijke omschrijving van hun sound moet ik jullie helaas schuldig blijven. Zij noemen het “Era beyond psychedelia” en aangezien ik niet zo beslagen ben in die materie, zal ik hen maar op hun woord geloven. Wat ik wel nog kan vertellen, is dat de projecties niet van de poes waren. Of juist wel, maar dan toch geen poes van dierlijke oorsprong.

1997EV + Tzii
1997EV + Tzii (12 pics)

Sla er de foto’s maar eens op na. Op een van de foto’s zie je trouwens dat er wel een rol was weggelegd voor een dier: een varken. Toegegeven, het was niet zo een actieve rol: het beest was dood. Toch rare voorkeuren die jongens van 1997EV + Tzii, maar een beetje provocatie moet kunnen.
   
Tijdens de voorbereidingen van het volgende concert keken we geamuseerd toe hoe de crew gedurende een half uur met man en macht een groot doorzichtig plastic zeil trachtte te bevestigen aan de stalen balken onder het plafond om zo te zorgen voor een aangename podiumaankleding (lees: om de rommel op de achtergrond wat te camoufleren). Uiteindelijk gooiden ze de handdoek in de ring, of beter het zeil over de rommel en kon het concert beginnen.Het podium was aan de twee Belgische broers Jean-Marc & Pierre Pauly die samen de EBM-band Parade Ground vormen: de ene zorgt voor gitaar en een indringende let-op-ik-ben-net-ontsnapt-uit-de-psychiatrische-instellingblik, de andere neemt de zang voor zijn rekening (correctie: schreeuwt zich de ziel uit het lijf).

Parade Ground
Parade Ground (18 pics)

Intussen was het publiek in Magasin 4 gelukkig al wat aangedikt. Dit festivalletje mocht dan wel “Night on Earth” heten, veel van de aanwezigen waren allesbehalve van deze planeet, als je begrijpt wat ik bedoel. De gebroeders Pauly konden in ieder geval (misschien net daarom) op aardig wat enthousiasme rekenen en er werd hevig uit de bol gegaan. Ook ik sloeg af en toe even aan het dansen, maar het geheel was net iets te rommelig en de vocalen te schreeuwerig om me te kunnen bekoren. Ik genoot wel van de geweldige uitstraling van de gitarist en de overgave van zowel zanger als publiek.
   

“Hoe later op de avond, hoe schoner het volk.” De band Dolina van het Enfant Terrible-label zorgde met haar zangeres Najah voor de eerste vrouwelijke vertegenwoordiging op het podium. De band had met heel wat technische problemen te kampen, maar gelukkig konden ze op een enthousiaste harde kern rekenen. De vrolijke electrodeuntjes vond ik ook wel aanstekelijk, maar de stem kon me minder overtuigen. Het was intussen al laat geworden en de lokroep van een warm bed haalde het uiteindelijk boven de lokroep van de muziek. Voor de zeer democratische prijs van 6 EUR hadden we toch weer genoten van een op zijn minst onderhoudende muzikale avond. Hopelijk geraakten Dolina’s technische problemen uiteindelijk opgelost en sloten Nihiltronix de avond in schoonheid af.

 

Dolina
Dolina (12 pics)

  pics and review by Aisling

Hou Magasin 4 open!

Magasin 4 dreigt eind juni zijn deuren te moeten sluiten. Dit zou toch erg jammer zijn! Wil ook jij dit helpen te voorkomen? Onderteken dan de onderstaande petitie:

Soutien au Magasin4, la salle de concert Bruxelloise

 


Related websites

http://nightonearth.info/
http://www.myspace.com/nightonearthrecords

 

 

Line-up

EXtern YKon

Nocturne
1997EV + Tzii
Parade Ground
Dolina
Nihiltronix