Home > Archive > Concerts 2007 > Gogol Bordello

Gogol Bordello

When? 14 November 2007
Where? AB
Line-up

Dj Scratchy
La Phaze
Gogol Bordello

Related websites

http://www.scratchysounds.co.uk/
http://www.laphaze.com/
http://www.gogolbordello.com/

 

Lelijke rosse met snor

Heeft er ooit al eens iemand een lelijke rosse met een snor gezien? Ja? Ik bedoel wel een dikke, mannelijke moustache hé. Nee? Jammer, je weet niet wat je mist! Het zit namelijk zo…

18.14u
Nog 13 minuten en mijn trein vertrekt richting Brussel Centraal. Vanavond vindt één van de concertuele hoogtepunten van het jaar plaats en ik ben goed op weg om mijn trein te missen! Dus frak aan, deur toe en lopen maar! Rechts, rechtdoor, nog rechtdoor, rechts, rechtdoor. Lang geleden dat ik nog zo gespurt heb, maar het loont de moeite: Indiana Jonesgewijs kan ik nog net op de tram springen. Nu ja, Indiana had wel andere transportmiddelen, maar je begrijpt wat ik bedoel.

18.21u
Nog 6 minuten en mijn trein vertrekt richting Brussel Centraal. Vanavond blablabla… Nog vlug een ticketje… Euhhh, try again! Er zijn nog 4 wachtenden voor u! Goed, dit worden nog 6 minuten opjagen, horlogekijken en nagelbijten.

18.25u
Nog 2 minuten… Ach stop met leuteren, ik heb geen tijd voor dit gezever! Nog 2 minuten om naar spoor 10 te koersen en de trap op te sjezen.

18.28u
Ik zit op de trein richting Brussel Centraal, richting Ancienne Belgique, richting Gogol Bordello! De Gypsy Punks zijn in ons land en dat wil voor geen geld ter wereld missen.

Na een korte stadswandeling door Brussel onder leiding van gids Julie arriveren we ruim op tijd in de Anspachlaan. ’t Is te zeggen, we zijn bijna de eerste aanwezigen! Daarvoor sprint een mens dan de ziel uit zijn lijf…

19.30u
In de zaal is DJ Skratchy lustig plaatjes aan het draaien. Een beetje reggae, The Clash, nog een beetje reggae, iets van The Clash, enzovoort.

19.40u
Voor een massa van wel 30 toeschouwers begint La Phaze, de support act op deze tour, aan hun set. Een beetje zielig, zal je denken, maar dat heeft ook zo zijn voordelen. 30 man kan je gemakkelijk wegblazen en dat is exact wat deze 3 Fransen doen! Ze brengen een godverdoms energieke door reggae-rap-electro-drum‘n’bass beïnvloedde rock&rollshow. Een kleine drie kwartier lang rammen en beuken ze erop los en wie daarop kan blijven stilstaan heeft lood in zijn schoenen of heeft last van een overdosis valium. Génial!

20.45u
Na nog wat slome plaatjes, aaneengemompeld door DJ Skratchy, is het Bordello time! De 8-koppige bende (zelfverklaarde) zigeuners zet meteen de toon met “Ultimate”, de openingstrack van hun recentste album “Super Taranta”, en “Not a Crime”, één van de betere nummers uit “Gypsy Punks Underdog World Strike”. Twee knallers van formaat die het ondertussen talrijk opgekomen publiek compleet uit zijn dak doet gaan, het startschot voor bijna twee uur fun en muziek met een grote M. Uiteraard passeren de meeste nummers van Super Taranta de revue en die worden – omdat ze nu eenmaal met één cd geen 2 uur kunnen vullen – vlotjes afgewisseld met oudere hits als “Start Wearing Purple”, “When the Trickster Starts A-poking”, enzovoort. De toeschouwers genieten met volle teugen, springen wild heen en weer en zingen vrolijk mee…
Gogol Bordello staat ook garant voor heel veel show. Niet dat soort megaproducties met tientallen danseressen – twee grappige dames, die af en toe al eens een koppel symbalen of een grote trom onder handen nemen, volstaan – maar het soort waarbij de muzikanten onder elkaar grappen uithalen, de fans opjutten en zich duidelijk amuseren op het podium. Voor het nummer Zina-Marina bijvoorbeeld speelt de gesnorde zanger Eugene Hutz hoogstpersoonlijk het hoofdpersonage. Voor de gelegenheid trekt hij rode damesschoenen met hoge hakken aan, die perfect passen bij zijn rode stretchbroek en zijn gele voetbalkousen, en zet hij een roodharige pruik op. Het is geen zicht, maar daar trekt hij zich natuurlijk niks van aan, zolang het publiek zich maar te pletter lacht. Ik ben vooral verbaasd hoe uitbundig hij/zij op die hakken kan dansen! Oefening baart kunst, zegt men, maar toch liever hij dan ik!