Home > Archive > Concerts 2004 > Gorki

Gorki

Gorki
When? 17 July 2004
Where? Gentse Feesten
Concert pics Photo album
Related articles

 

Related websites http://www.gorki.be/

Zo goed als stipt op het voorziene uur verscheen Luc De Vos op het podium van de Oude Beestenmarkt. Hij zette de set in met het prachtige “Een schaduw in de schemering”, de vorige Studio Brussel-hit van Gorki waar ik met veel plezier ’s morgens mee wakker werd. Het publiek leek echter nog wat tijd nodig te hebben om te acclimatiseren. Ik had nochtans verwacht dat het een thuismatch zou worden, met een Luc De Vos die bij wijze van spreken bijna in zijn eigen achtertuin speelde en dan nog met zijn tweede thuis, namelijk zijn favoriete café, aan zijn rechterzijde. De eerstvolgende meetbare piek van enthousiasme, kwam er met een nummer opgedragen aan de fotograaf die zonet Vos z’n pint omver gekieperd had: “Leve de lente”. Hoe kan het ook anders? De zomer moddert maar wat aan tegenwoordig, dus dromen over mooi weer raakt bij de meesten wel een gevoelige snaar! Enkele nummertjes later was er een meisje met een vreemdsoortige diadeem op de schouders van haar vriend gekropen, een kans die Luc uiteraard niet onbenut liet. “Meisje, wat een mooie oortjes heb jij aan! Moet je mijn plectrum hebben?” Waarop het meisje dapper naar voren getorst werd om het plectrum in ontvangst te nemen. “Maar je hebt wel een wreed lelijk lief hoor”, klinkt het verder. “Hij lijkt een beetje op de zingende aap uit Jommeke”. Het moet gezegd, de jongen in kwestie had wel een indrukwekkende wijduitstaande bos krulhaar. Het kan natuurlijk altijd erger: al eens een fotootje van Macy Gray gezien? Gelukkig maakte De Vos zijn belediging goed door het volgende nummer “Ik doe mee” op te dragen aan de jongen in kwestie. Daarna bracht hij de nieuwe cd “Plan B” ter sprake. Vos tegen iemand uit het publiek: “Heb je hem al gedownload, jongen?” Hij bracht naar eigen zeggen zijn lievelingsnummer uit de cd, de titelsong, gevolgd door “Elektronica voor geliefden”, dat hij opdroeg aan de mensen van Das Pop.

Vos was duidelijk in een vrijgevige bui: niet alleen droeg hij nummers op aan Jan en klein Pierke, ook had hij zich al ontdaan van zijn plectrum en nu vloog zijn handdoek het publiek in! Het publiek was nu stilletjes aan op temperatuur gekomen en smulde van “Punk is dood”, “Molly” en “Billy lag te slapen” om daarna een hardrock-versie van Slaap Kindje Slaap voorgeschoteld te krijgen. Maar neen, noch voor Gorki noch voor ons was het al bedtijd; het beste moest nog komen! Na “Wie zal er voor de kinderen zorgen” was het tijd voor het “metalnummer” Prins van de duisternis, waarin prins Gorki even de tekst kwijt raakte. Hij gaf het tenminste toe en zong gewoon niks, in plaats van enkele onverstaanbare klanken uit te stoten en te hopen dat het publiek er niks van merkt! We waren bijna aan het einde van de set gekomen. Gorki, die laatste song die moet je ons nog schenken! En ja hoor, daar was de meezinger “Anja” die het publiek schreeuwend achterliet, hongerig naar meer. En dat kregen ze ook. Vos kwam terug en daagde met ontbloot bovenlijf de lieve kleine piranha uit. Het is natuurlijk de vraag wie er het meest zou schrikken: Luc van de vraatzuchtige piranha of de piranha van Luc z’n ontbloot bovenlijf? Luc riep met succes de hulp in van een engel om hem te behoeden voor een afschuwelijke verscheuringsdood. Gelukkig, want hij moest het nummer der nummers nog brengen! “Mia” werd zoals verwacht een ongelofelijk hoogtepunt. Wat een ontlading! Een heel plein vol zingende mensen, kippenvel alom! En wie dacht dat het toen voorbij was, heeft het mis. Gorki kwam nog eens terug voor een tweede bisronde. Als afscheid brachten ze nog een stevig dansnummer à la Daan. “Nog veel plezier met 'Radio' Galaxie!” Dank u wel Stijn Meuris, euh Luc De Vos, u was een fijn artiest!

Aisling

 

Setlist 1. Een schaduw in de schemering – 2. Dat vind ik lekker – 3. Ik doe het nog één keer – 4. Leve de lente – 5. Soms vraagt een mens zich af – 6. Lang zullen ze leven – 7. Ik doe mee – 8. Plan B – 9. Elektronica voor geliefden – 10. Punk is dood – 11. Molly – 12. Billy lag te slapen – 13.Slaap kindje slaap – 14. Wie zal er voor de kinderen zorgen – 15. Prins van de duisternis – 16. Anja

Bis1: 17. Lieve kleine piranha – 18. Engel red mij – 19. Mia

Bis2: 20. Ria

Top